یاران حضرت مهدی
با نگاهی گذرا به تاریخ جوامع بشری، نقش دورانساز و کلیدی جوانان در غالب حرکتهای فرهنگی و اجتماعی و نیز نهضتهای حیاتبخش پیامبران الهی کاملا آشکار و روشن است. تجربه تاریخ بیانگر این مهم است که در هر حرکتی از استعدادهای فکری و نهفته قشر جوان به صورت اصولی و صحیح بهرهبرداری شده است، دستاوردهای بسیار مهم و ارزشمندی به دست آمده است. در مقابل، زمانی که هدایت و رهبری گروههای جوان به دست افراد هوسران و قدرتطلب افتاده است، جنایات و تراژدیهای بسیار دهشتناکی به وقوع پیوسته است. در حالی که، در تفکر دینی بها دادن و شخصیت دادن و اهتمام به جوانان بسیار توصیه شده است.
برای روشن شدن این حقیقت، سزاوار است، سیره و عملکرد یکی از انبیاء الهی در این زمینه، با بهرهبرداری منفی رهبران مستبد از نیروهای جوان در جنگهای جهانی اول و دوم مقایسه شود تا آنگاه پیامدهای استفاده از ظرفیتهای قشر جوان و نیز عدم استفاده و غفلت از آن آشکار گردد.
از ایننظر، وقتی مجموعه روایات مربوط به قیام حضرت مهدی (عج) را مطالعه میکنیم، با این حقیقت آشنا میشویم که زمینهسازان اصلی ظهور و اصحاب و یاران خاص آن حضرت در جریان تلاش برای تشکیل حکومت عدل جهانی، جوانان خواهند بود. به عنوان مثال، یکی از شخصیتهای وارسته و شجاعی که در آخرالزمان با هدف اصلاح وضع نابسامان جوامع اسلامی قیام خواهد کرد، فردی به نام «سید حسنی» است. به روایت امام صادقعلیه السلام حسنی یک جوان خوشچهره و نورانی است که علیرغم به دست آوردن قدرت و امکانات بسیار زیاد، آنگاه که از ظهور حضرت مهدیعلیه السلام آگاه میشود، خود را به همراه سپاهیانش به امامعلیه السلام میرساند و با آن حضرت بیعت میکند. به یک روایت، امام زمان (عج) به وسیله ایشان برای مردم مکه چند روز پیش از قیام پیامی میفرستند...
گذشته از این، وقتی حضرت علیعلیه السلام به مناسبتی از یاران و اصحاب امام عصر (عج) سخن میگویند، در توصیف ویژگیهای آنان این چنین میفرمایند: یاران قائم (عج) همه از میان جوانان خواهند بود. سالخورده در بین آنها بسیار کم است و نسبتسالخوردگان بر جوانان در بین اصحاب آنحضرت همانند سرمهای برای چشم و نمک برای غذاست و کمترین بخش غدا را نمک تشکیل میدهد. [1] .
این امر، ناشی از این است که جوان به دلیل داشتن فطرت پاک و صفای باطن در درجه اول، از استعداد و ظرفیتبالای درک و توان شناختحقیقتبرخوردار است. علاوه بر آن، به واسطه شجاعت و شهامت زیادی که دارد زودتر پذیرای حقایق میشود و در مقابل آنها لجاجت و سرسختی بیمورد به خرج نمیدهد.